Christianne de Kort
Wat hebben bacteriën en de bodem met je gezondheid te maken?
In je buikdarmen leven meer bacteriën dan dat je cellen hebt in je lichaam. Er zijn
honderden soorten ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën, die allemaal hun eigen functie
hebben. Vandaar dat de diversiteit aan bacteriën belangrijk is. Ook leven er
verschillende soorten schimmels in je darmen, zoals de Candidaschimmel. Het
toverwoord tussen al deze bevolkingsgroepen is balans.
Goede bacteriën ondersteunen je immuunsysteem. Ze helpen bij de
voedselvertering door je eten om te zetten in makkelijk opneembare stoffen, maken
vitaminen aan en houden de zuurgraad in je darmen laag, zodat ‘slechte’ bacteriën
en schimmels onder de duim worden gehouden. Deze indrukwekkende samenhang kan snel worden verstoord door antibioticabehandelingen, infecties, stress en
andere factoren. Het goede nieuws: aangezien de bacteriën zich voeden met wat jij
eet, heb jij grote invloed op een gezonde weerstand. Eet je minder vezels, dan sterft
de diversiteit van de goede bacteriën af.
Ook in de bodem zijn bacteriën van groot belang voor een gezonde plant. De
honderden micro-organismen die hier leven zorgen voor belangrijke voedingsstoffen.
Dat maakt de plant van nature sterk en zorgt dat deze een goede weerstand kan
opbouwen. Chemische bestrijdingsmiddelen en het ontsmetten van de bodem
werken negatief op de bacteriën en, daarmee op de gezondheid van de bodem en op
de levenskracht van de plant. Ze zijn dan ook niet toegestaan in de biologische
landbouw. Wil je aan je weerstand werken, dan begint dat dus eigenlijk al bij jouw
keuze voor biologische voeding.
Voor een goede weerstand eet je meer:
√ Groente, fruit en peulvruchten. De oplosbare vezels zijn een voedingsbron voor
goede bacteriën, die de vezels fermenteren en omzetten in goede stoffen.
√ Noten, zaden en volkoren graanproducten. De onoplosbare vezels werken als een
spons en nemen vocht op. Dit houdt je darmen soepel.
√ Gefermenteerde producten, zoals zure zuivelproducten (karnemelk, kefir, yoghurt,
kwark), zuurkool, desembrood, Japanse producten (miso, tamari, shoyu, tempeh) en
dranken als brooddrank, gefermenteerde groentesappen en kombucha. De
onverhitte varianten bevatten vaak nog levende bacteriën.
En vermijd je:
X Suiker. Het kan de groei van slechte bacteriën en schimmels bevorderen. Ook
sterk geraffineerde producten, zoals ‘witte’ granen worden snel in suikers omgezet.
X Stress. Langdurige stress en te weinig beweging hebben een negatief effect op de darmflora.
