Zoeken
  • Christianne de Kort

Over mij: Brabantse nuchterheid leidt tot biodynamische logica


Ik ben opgegroeid op in het Brabants dorpje Wanroij. Dat ik daar met mijn ouders zelfvoorzienend woonde, was een levenswijze waarvan ik toen niet doorhad dat het eigenlijk heel bijzonder was: Groente of fruit kwam nooit uit de supermarkt, maar uit onze eigen moestuin met fruitbomen. In de zomer hielp ik mee met het plukken en inmaken. Emmers vol met sperziebonen heb ik gedopt. Niets ging verloren. Elk jaar scharrelde er een eigen varken rondom ons huis, die ’s avonds in haar bedje met stro lag te slapen. Na een jaar werd ze geslacht. Daar had ik nooit moeite mee, omdat ik wist dat ze een fijn leven had gehad.


Voedingsstoffen uit de natuur

Wonend tussen de Brabantse varkensstallen zag ik ook regelmatig vrachtwagens door de straat rijden, vol varkens die voor het eerst daglicht zagen. Dat verafschuwde ik toen al en wist zeker dat het niet gezond was om dat vlees te eten. Gezond eten van eigen erf heb ik altijd nagestreefd, ook toen ik op mezelf ging wonen. De natuur heeft het hele jaar door voldoende voedingsstoffen te bieden: ’s zomers haal je de vitamine c uit fruit en in de winter uit boerenkool. Maar gezonde voeding is meer dan een verzameling voedingsstoffen. Bij Demeter kijken we naar voeding als geheel: pure voeding die van akker tot bord met aandacht is geteeld en bereid. Van planten die hebben geleerd om weerstand op te bouwen zodat hun voeding ook jou de weerstand kan bieden die je op dat moment nodig hebt. Voeding waar je beter van wordt en je jezelf door kunt ontwikkelen.


Biodynamische voeding is pure voeding die van akker tot bord met aandacht is geteeld en bereid. Van planten die hebben geleerd om weerstand op te bouwen zodat hun voeding ook jou de weerstand kan bieden die je op dat moment nodig hebt. Voeding waar je beter van wordt en je jezelf door kunt ontwikkelen.


Nieuwe generatie die zorgt voor de aarde

Gelukkig zie je steeds meer jongeren die bewust bezig zijn met voeding, want de wereld heeft een generatie nodig die zorgt voor de aarde in plaats van haar uit te putten. Zij komen ook in de van oudsher natuurvoedingswinkels. Werd hier vroeger uitsluitend reformvoeding verkocht, inmiddels zijn dit ‘gewone’ supermarkten. Het is heel erg belangrijk om deze biologische speciaalzaken in stand te houden. Alleen hier kan biologisch ook echt zo blijven zoals het is bedoeld. Het aanbod (goedkoper) biologisch in de reguliere supermarkt voldoet vaak slechts aan de minimale eisen voor biologisch (zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen geteeld). Als een biologische teler voor de laagste prijs moet leveren, dan kan hij geen stappen meer maken vanuit zijn idealen. Zoals extra investeringen in het behoud van biodiversiteit, milieu en dierenwelzijn. Vandaar dat je biodynamische producten ook niet in de reguliere supermarkt vindt.


Bio is goed, biodynamisch gaat verder

Het verschil tussen biologisch en biodynamisch is eigenlijk heel simpel: biologisch is een afgeleide van biodynamisch. Biodynamisch bestond al veel eerder. Biologische voeding ontstond uit protest tegen het gebruik van kunstmest in de jaren ‘60. Boeren werd verteld dat ze hiermee een veel grotere oogst konden krijgen. Door het massale gebruik van kunstmest werden planten minder weerbaar voor ziekten en werden bestrijdingsmiddelen noodzakelijk. Biologisch zegt iets over wat er niet is gebruikt. Biodynamisch zegt iets over wat er wel is toegepast, namelijk de kringloopgedachte, aandacht voor de plant en het dier en het behoud van de vitale waarde van de voeding.
87 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven